Vågar man äta ekoägg nu?

Hej! Jag brukar köpa ekoägg men hur ska man tänka nu gällande PFAS?
Sofie Karlsson

Kommentarer

  • Hej Sofie!

    Tack för att du hör av dig till oss med din fråga! I samband med en ökad spridning av miljögifter i naturen och kontaminering av vår mat har PFAS hittats i ekologiska ägg, och vi förstår att det väcker frågor hos konsumenter.

    PFAS som hittats i ekologiska ägg kan komma från vatten, miljön runt gården, inomhusmiljön eller fodret. I något test av ägg är det troligt att PFAS kommer från fiskmjölet som används som proteinfoder, men halterna var mycket låga och kontrolleras noggrant. Halterna av PFAS i äggen överskrider inte Livsmedelsverkets gränsvärden, vilket kan vara skönt att veta. De livsmedel som bidrar mest till PFAS-exponeringen är dricksvatten, fisk, frukt och ägg.

    Det finns många fördelar med att välja ekologiska KRAV-märkta ägg, inte minst när det kommer till djurvälfärd, och du kan läsa mer här där vi samlat mycket fakta: https://www.krav.se/aktuellt/pfas-i-agg/

    Bästa hälsningar,


    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.