Vad händer med tuppkycklingar?

Jag har hört att tuppkycklingar avlivas direkt efter kläckning, gäller det även i KRAV-märkt produktion?

Kommunikatör
Visa bästa svaret

Kommentarer

  • Hej!
    Äggkläckningen är inte reglerad i KRAVs regler. Det finns inte några äggkläckningsföretag med ekologisk produktion. Det är alltså dagsgamla konventionella kycklingar som KRAV-certifierade producenter köper in. Dessa dygnsgamla kycklingar föds sedan upp enligt KRAVs regler.

    Hönskycklingarna i äggkläckerierna tas omhand (hönor som går in i äggproduktion) medan det tyvärr är så att tuppkycklingarna av värpras avlivas direkt efter kläckningen (det går inte att könssortera äggen).

    Värphönsraserna har en mycket dålig köttansättning och därför föder man inte upp tupparna för köttproduktion (alltså till slakt). På slaktkyckling däremot är tillväxten för köttproduktion bra både på hönor och tuppar därför föder man upp kycklingar av båda könen.

    Avlivningen av kycklingarna sker med metoder som är godkända enligt svensk djurskyddslagstiftning. Inga kycklingar mals ner i Sverige, vilket kan hända utomlands, utan de avlivas med koldioxid.

    Det finns kombinationsraser, det vill säga raser som både kan producera ägg och som kan användas i köttproduktion. Dessa raser har försvunnit från marknaden och en förhoppning kan vara att det i framtiden blir ett bredare utbud av raser, mer anpassade till ekologisk produktion.

    Kajsa Onlineredaktör
    Bästa svaret
  • Hej! Jag undrar var koldioxiden som används till att avliva tuppkycklingar kommer ifrån, och vad görs av den efteråt?

  • Hej!
    Eftersom det inte finns några KRAV-certifierade äggkläckerier är vi inte med och reglerar eller kontrollerar just dessa. Därför får du vända dig direkt till äggkläckerierna och fråga hur de hanterar koldioxiden.

    Kajsa Onlineredaktör
  • Hej!
    Jag undrar hur jag kan få tag i ägg som inte gynnar slakt av tuppkycklingar?
    Jag äter inte kött från fågel eller fyrbenta djur på grund av hur man hanterar djuren så det känns så innerligt sorgligt och frustrerande.

  • Hej Maria!
    Eftersom hälften av kycklingarna är tuppar innebär all äggproduktion att tuppkycklingar slaktas förr eller senare. För de raser som idag används i kommersiell äggproduktion avlivas tuppkycklingarna direkt efter kläckning. Om du menar att du vill äta ägg från en besättning som föder upp tuppkycklingarna för slakt är du nog hänvisad till hobbybesättningar och dem har vi inga kontaktuppgifter till.
  • hejsan varför inte äta tuppen den smakar godare
  • Hej!
    I kycklinguppfödning används även tupparna, det är bara till äggproduktionen det inte behövs lika många tuppar.
    Kajsa Onlineredaktör
  • Jag har läst en del om en metod att könsbestämma kycklingarna i ett så tidigt stadium att det centrala nervsystemet inte är utvecklat än, som ska införas i Tyskland. Kan inte Krav trycka på för något liknande i Sverige?

    Här är en artikel om det: https://munchies.vice.com/en_us/article/qkx5jq/a-scientist-has-figured-out-how-to-determine-chickens-sex-before-they-hatch
  • Hej Staffan!
    Tack för att du uppmärksammar en intressant studie och metod som kan föra frågan om tuppkycklingar i äggproduktion vidare. Artikeln är från 2015 och denna nya metod skulle, enligt artikeln, vara i full gång i Tyskland vid det här laget. Vi har ingen information om att denna metod används eller är på gång i Tyskland idag. Att göra verklighet av forskningsresultat i kommersiell produktion tar ofta mycket längre tid än vad man tror från början.

    Tyskland är ett land med en stor uppfödning av fjäderfä jämfört med Sverige och där pågår ständigt mycket innovation vad gäller djurvälfärden. KRAV följer med intresse all utveckling som skulle kunna vara relevant för KRAV-produktion, men det finns begränsningar i hur mycket ett relativt litet produktionsland som Sverige kan genomföra och därmed vad KRAV kan göra på kort sikt. Däremot är målet att alltid förbättra ekologisk produktion och djurvälfärd.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.