Vad betyder KRAV-märkt kött?

Vad betyder krav märkt kött?

Kommentarer

 • Hej!
  KRAV-märkt kött innebär att djuren har fötts upp enligt KRAVs regler. Det innebär bland annat att de får äta KRAV-märkt foder och tillgång till utevistelse bland annat. Här hittar du mer information om
  KRAV-märkt griskött: http://www.krav.se/krav-markt-griskott
  KRAV-märkt nötkött: http://www.krav.se/sa-blir-notdjur-krav-godkanda

  Kajsa Örjavik Onlineredaktör
 • Om ett djur blir sjukt och behöver antibiotika eller annan medicin, är det köttet fortfarande krav-märkt när det slaktas?

 • Hej!
  Efter medicinering av ett djur ska en viss tid förflyta innan produkterna får levereras som KRAV-certifierade. Denna karenstid är dubbelt så lång som den fastställda karenstiden för djur i konventionell produktion som en försiktighetsåtgärd för att minska risken för restsubstanser i kött, ägg eller mjölk.

 • Hur går slakten till? Arbetar man efter stressfri slakt o vad innebär det?
  S
 • Hej!
  Bara kött som kommer från djur uppfödda enligt KRAVs regler på en KRAV-certifierad gård, kan KRAV-märkas.
  KRAV har även regler för hur slakten får gå till. Syftet med slaktreglerna är att KRAV-certifierade djur ska slaktas i en miljö som är så lugn som möjligt och i slakterier som är anpassade till djurens behov och beteende. Slakten ska ske på ett KRAV-certifierat slakteri för att köttet ska kunna säljas som KRAV-märkt. EU-förordningen för ekologisk produktion har inga regler för hantering av djur i samband med slakt.
  Det finns många detaljerade regler, bland annat ska det KRAV-certifierade slakteriet ha ett systematiskt förebyggande djurskyddsarbete för samtliga djur på slakteriet, med en djurskyddsansvarig som deltar i årliga möten med KRAV.
  Elektriska pådrivare eller andra former av hård drivning är inte tillåtet. Det är också viktigt att djuren är sysselsatta.
  Läs mer i våra regler om slakt:
  https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/1-introduktion-till-kravs-regler/1-12-slakt-se-kapitel-10/
  Mvh/
  Kristin
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.