Till senaste kommentaren

Vad är det för skillnad mellan KRAV-märkta och o-ekologiska musslor?

Vad är det för skillnad på krav-certifierad produktion jämfört med annan (konventionell) produktion? Jag förstår inte riktigt vad som kan vara o-ekologiskt med just musselproduktion.
På en producents hemsida läste jag att skillnaden är att de ekologiska musslorna är fria från antibiotika. Innebär det att det används antibiotika till vanliga musslor? Hur?

Kommentarer

 • Hej Karin!
  Jag ber om ursäkt för att svaret dröjt.

  Nej, såvitt jag känner till används inte antibiotika vid musselodling.

  De största skillnaderna mot konventionell odling av musslor i Sverige är att företaget ska ha förnybar el,  en miljöpolicy, och följa KRAVs regler för avfallshantering, materialval osv.

  I ekologisk musselodling finns begränsningar för hur ofta man får kalka mot sjöstjärnor: bara en gång per år i ekologiskt men så ofta man vill i konventionellt. Det är vanligare förekommande i Europa.

  I Europa skrapas också musslorna eller krattas upp vid skörd, vilket inte är tillåtet enligt KRAVs regler. I Sverige används metoden där mussellarverna får sätta sig på rep, som dras upp vid skörd.
  Kajsa Onlineredaktör
 • Hej,
  Jag läste i Sveriges natur att musslor kan innehålla mycket tungmetaller bla då Sverige ger dispen åt vissa företag att släppa ut kvicksilver i områden där musslor odlas. Jag undrar hur det är med krav-musslor, kontrolleras de så de är fria från tungmetaller?
  Mvh,
  Anna
 • Hej Anna!

  KRAV gör inga egna analyser av tungmetaller i olika livsmedel, det sköts av livsmedelsverket.

  Här och här går det att läsa lite mer.

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.