Till senaste kommentaren

Ställs några krav på soja i foder - ägg

Jag undrar om hönor får ges foder innehållande soja för KRAV-märkta ägg? Om soja tillåts, vilka eventuella krav ställs gällande innehåll, mängd etc?
Maria

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Här kommer svar på dina frågor om soja, och annan bra information!

  Till en viss grad ska lantbrukare som har värphöns producera fodret på din egen gård, eller i samverkan med en annan gård. Självförsörjningsgraden ska vara minst 50 procent. KRAV har inga regler om hur mycket soja man får ge, men generellt består värphönsfoder till 70-80 procent av spannmål.

  Om KRAV-bonden köper soja måste det vara KRAV-certifierat, vilket betyder att det måste uppfylla en rad tilläggskrav (utöver vad som gäller foder producerat i Sverige).

  Tilläggskraven för soja handlar om:
  1. GMO - Inga importerade KRAV-godkända produkter får innehålla GMO. För grödor som bedöms som riskgrödor krävs analys av varje parti, och dit hör soja.
  2. Socialt ansvar - Detta rör mänskliga rättigheter, bl a förbud mot slavarbete och barnarbete där sojan produceras.
  3. Skydda naturen - Områden med naturliga ekosystem som har högt skyddsvärde får inte odlas upp. Odlare av soja - och andra grödor där KRAV bedömer att det är hög risk för exploatering av naturmark – måste bevisa att det inte skett någon nyodling under de senaste 5 åren.

  De som importerar soja och andra produkter som ska KRAV-märkas måste kunna visa att tilläggskraven uppfylls och det kan ske på flera sätt. Antingen kan man använda en certifiering som uppfyller KRAVs regler, t ex UTZ, Fairtrade eller RSPO. Eller så kan man anlita en fristående person som har revisors kompetens inom ekologisk produktion. KRAV har avtal med cirka 40 utländska kontrollorgan som har åtagit sig att hålla sig uppdaterade om KRAVs regler. Den importerade produkten - soja i det här fallet - måste också alltid ha ett certifikat från leverantören som visar att den uppfyller EUs förordning för ekologisk produktion, som är en miniminivå för alla ekologiska livsmedel och foder inom EU.

  Anledningen till varför KRAV tillåter soja är på grund av att rätt proteinsammansättning är viktig för värphönsens välfärd. Soja använder man på grund av dess innehåll av aminosyran lysin.

  Hoppas detta var svar på dina frågor!
  Bästa hälsningar,

  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.