Pfas i ekoägg

Finns Pfas även i KRAV-ägg?
Madis Kajandi

Kommentarer

 • Hej Madis,

  Det finns låga halter av PFAS i ekologiska ägg, och det är en följd av att vår miljö är så nedsmutsad av sådana kemikalier som sprider sig. Halterna i äggen ligger dock på en nivå långt under Livsmedelsverkets gränsvärde.

  PFAS finns i både livsmedel, dricksvatten och luften vi andas. Det beror på att de används flitigt (i bl a brandsläckningsskum, stekpannor, kläder och skor, möbeltyger, matförpackningar, skönhetsmedel). De är svåra att bryta ner och sprider sig överallt i samhället. Sådana ”evighetskemikalier” måste förbjudas!

  Det är troligt att PFAS kommer från hönornas foder, där en liten andel fiskmjöl används som proteinfoder för att hönsen ska må bra. För att hönsen ska må bra behövs ett proteinfoder med rätt sammansättning och just nu är fiskfoder det som fungerar bäst.

  Vi har en dialog med äggbranschen för att hitta alternativ till fiskfodret. Det finns flera icke-syntetiska alternativ som kan vara en lösning: ekologiskt producerade insekter, protein från vallfoder, musselmjöl eller presskaka från hampa. Forskning och tester pågår.
  Sanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.