Till senaste kommentaren

Hur läggs mark om från konventionell till KRAV-märkt?

Mark som tidigare odlats med konventionella metoder på fd regnskogsmark, kan dessa bönders produkter bli KRAV-märkta om de vill övergå till ett mer hållbart odlingssätt?

Kommentarer

  • Hej Robert!
    Odlare som vill KRAV-certifiera sin produktion (vare sig man odlat ekologiskt eller konventionellt) ska anmäla det till ett certifieringsorgan och sedan följa KRAVs regler under en så kallad karenstid då produkterna inte får säljas som KRAV-certifierade. Under karenstiden avtar effekterna av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i marken. Det blir också en period för att anpassa produktionen till de ekologiska metoderna. Karenstidens längd grundar sig på en avvägning mellan konsumenthänsyn och viljan att underlätta omställningen till ekologisk produktion. Karenstider finns i olika regelverk för ekologisk odling världen över, även om tiderna kan vara olika långa. Karenstiderna i KRAVs regler är helt anpassade efter EU:s förordning för ekologisk produktion.

    När det kommer till just regnskogsmark finns det ytterligare aspekter att ha i åtanke om man vill omlägga från konventionell till KRAV-certifierad. Uppodling eller annan varaktig förändring av områden med naturliga ekosystem med högt skyddsvärde är nämligen inte tillåten. Regeln ska verifieras vid odling av de grödor där KRAV bedömer att det är hög risk för exploatering.
    • Den som certifieras ska verifiera att uppodling i produktion av oljepalm och soja inte har skett de senaste fem åren.
    • Den som certifieras ska verifiera att uppodling i produktion av sockerrör, kaffe, kakao eller kokospalm inte har skett sedan certifiering påbörjats.
    Hälsningar,
    Hanna
    Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.