Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur kan odlad lax vara KRAV-märkt?

Hej

Jag skulle handla ekologisk och kravmärkt lax på Coop härom dagen och läste på förpackning gen att den var odlad i norge

Jag är mycket engagerad i hur djuren sköts och har uppmärksammat att odlad lax absolut inte lever ett bra liv och där många sjukdomar frodas dessutom förstör den naturliga ekologiska liv som funnits

Jag litar inte längre på det som är kravmärkt och vill ha en förklaring på hur det kan vara möjligt att odlad lax kan vara ekologisk och kravmärkt?


https://www.natursidan.se/nyheter/boter-for-svensk-filmare-som-avslojade-missforhallanden-med-odlad-lax-i-norge/

Kommentarer

 • Hej Thomas!

  Som KRAV-certifierad fiskodlare gäller särskilda regler som måste följas, även i Norge. Den KRAV-märkta odlade fisken ska bland annat ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Det får max vara 10 kg lax/m3 vatten, jämfört med 25 kg/m3 som gäller för konventionell odling.

  Fisken ska också odlas på ett sätt som är skonsamt mot miljön. Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning.

  Dessutom äter den KRAV-certifierade fisken ett foder som är ekologiskt och hållbart, som ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk från hållbara bestånd som inte användas som människoföda. Inga kemiska färgämnen får förekomma i fodret.

  Hoppas detta förtydligade vad det är du får om du väljer att köpa KRAV-märkt odlad lax från Norge. Om inte, så är det bara att du hör av dig igen.

  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.