Till senaste kommentaren

Hur kan odlad lax vara KRAV-märkt?

Hej

Jag skulle handla ekologisk och kravmärkt lax på Coop härom dagen och läste på förpackning gen att den var odlad i norge

Jag är mycket engagerad i hur djuren sköts och har uppmärksammat att odlad lax absolut inte lever ett bra liv och där många sjukdomar frodas dessutom förstör den naturliga ekologiska liv som funnits

Jag litar inte längre på det som är kravmärkt och vill ha en förklaring på hur det kan vara möjligt att odlad lax kan vara ekologisk och kravmärkt?


https://www.natursidan.se/nyheter/boter-for-svensk-filmare-som-avslojade-missforhallanden-med-odlad-lax-i-norge/

Kommentarer

 • Hej Thomas!

  Som KRAV-certifierad fiskodlare gäller särskilda regler som måste följas, även i Norge. Den KRAV-märkta odlade fisken ska bland annat ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Det får max vara 10 kg lax/m3 vatten, jämfört med 25 kg/m3 som gäller för konventionell odling.

  Fisken ska också odlas på ett sätt som är skonsamt mot miljön. Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning.

  Dessutom äter den KRAV-certifierade fisken ett foder som är ekologiskt och hållbart, som ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk från hållbara bestånd som inte användas som människoföda. Inga kemiska färgämnen får förekomma i fodret.

  Hoppas detta förtydligade vad det är du får om du väljer att köpa KRAV-märkt odlad lax från Norge. Om inte, så är det bara att du hör av dig igen.

  Ellen
 • Hej!

  Följer ni upp att de kravmärkta laxodlingarna faktiskt följer era regler?
  Mikaela
 • Hej Mikaela!
  Ber om ursäkt för att du fått vänta på svar. Generellt gäller detta för all typ av KRAV-certifierad produktion:
  • All KRAV-certifierad och ekologisk certifierad produktion är kontrollerad minst en gång per år och i kontrollen, som görs av oberoende ackrediterade certifieringsbolag som du hittar här, går man igenom alla relevanta regler och dess efterlevnad.
  • Om en produktion är direkt KRAV-certifierad så ska företaget även följa alla de relevanta reglerna i de allmänna kapitlen 2 och 3 samt kapitel 20 om märkning.
   Här kan du läsa om kontroller i kapitel 2: https://www.krav.se/regler/kravs-regler-2019-2020/2-allmanna-regler-for-certifiering/2-4-kontroller/
  • Om företaget är utanför Sveriges gränser kan den vara EU-certifierad, de produkterna kan KRAV-märkas, då gäller istället alla relevanta tilläggsregler i kapitel 16 om import och införsel.
  Hoppas att detta gav svar på din fråga! Hör av dig annars.

  Ellen
 • Hej!
  Lax odlad i Norge är ju utanför både EU och Sverige. Jag såg också att man sålde ekologisk lax på Coop för mer än det dubbla priset jämfört med den vanliga laxen. Jag frågade killen vid disken vad det är som skiljer den ekologiska från den andra. Han visst inte först, men gick och frågade kollegorna, kom tillbaka och sa att den ekologiska laxen slaktas på ett sätt som är mer skonsamt för djuren, annars är det samma.
  Kaija
 • Hej Kaija!

  Den ekologiska laxen från Norge är certifierad enligt EU:s regler för ekologisk produktion. De regler som vi beskriver tidigare i den här tråden gäller alltså.
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.