Till senaste kommentaren

Vilka argument finns för KRAV-märkt modersmjölkersättning?

Vad kan väcka intresse att välja den kravmärkta producten (modersmjölkersättning) tillskillnad från icke KRAV märkta producter?
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Tack för din fråga! Det finns många fördelar med att välja KRAV-märkta produkter framför så kallade konventionella. KRAV-märkt mat står bland annat för bättre djurvälfärd, mer biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor.

  Du nämner modermjölksersättning som exempel, som ofta är gjord på ko eller getmjölk. Utgångspunkten för KRAV-märkt djurhållning är respekten för djurens naturliga behov när det gäller beteende. Till exempel är kor ute så mycket som möjligt, även när det inte är betessäsong. De får medicin direkt om de behöver det när de blir sjuka, men aldrig i förebyggande syfte.

  När det gäller biologisk mångfald så finns det på ekologiska gårdar i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare. Forskare världen över larmar om att den biologiska mångfalden minskar dramatiskt, och ekologiska odlingar kan bidra positivt till att öka den biologiska mångfalden.

  När det kommer till klimatpåverkan så ska alla KRAV-certifierade företag till exempel använda el endast från förnybar energi, och arbeta för att minska sitt totala behov av fossil energi.

  KRAV har även regler för goda arbetsvillkor. Det handlar till exempel om att det inte får förekomma brott mot mänskliga rättigheter i samband med produktionen, att de anställda ska ha rätt att organisera sig och förhandla kollektivt, att barn inte får anställas och att det inte får förekomma barn- eller tvångsarbete.

  Hoppas att du fått några goda argument till att välja KRAV-märkt!

  Hälsningar,
  Theodora
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.