Till senaste kommentaren

Finns miljögiftet dioxin i eko-ägg?

Läste idag;
." Miljögiftet dioxin– som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg", skrev Livsmedelsverket & råd och rön

Nu blir jag förvirrad eftersom att ni beskriver KRAV;
" KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel"

Då har jag tydligen misstolkat KRAV-Märkiningen, för om man får mer gift i sig än icke ekologisk, så är KRAV ett dåligt val.
Eller hur ligger det till.
Jag har predikat om KRAV på jobbet, men nu blir jag utskrattad av dem!

Peter Berggren

Kommentarer

 • Hej Peter,

  Tack för att du hör av dig och för ditt engagemang!

  Vi i beklagar att dessa ämnen hamnat i ekoäggen. Men det är viktigt att poängtera att halterna av dioxin i ekologiska ägg inte överskrider de gränsvärden som finns.
  Du kan läsa mer här hur ekobranchen lyckades vända trenden med ökande halter av dioxin här: https://www.krav.se/aktuellt/dioxiner-i-agg/

  Vänlig hälsning,
  Sanna
  Sanna
 • Att ekologiska ägg inte överskrider de gränsvärden som finns, spelar ingen roll då det är KRAV-Ekologiskt.
  När jag köper KRAV-Ekologiskt, så förväntar jag mig att det inte finns mer gifter än icke Ekologiskt.
  Ett tag när jag åt KRAV-Ekologiska ägg så fick jag en svag allergi-reaktion,så jag tänkte att jag inte tålde ägg, men sen en annan gång när jag åt Icke ekologiska ägg, så fick jag ingen allergi-reaktion.
  Men nu förstår jag varför; KRAV har mer gift i äggen och för mig blir det inga fler KRAV-Ägg, då det är dåligt för min kropp.
  Jag hoppas att KRAV inte har fler "dolda" gifter i andra produkter.
  Peter Berggren
 • Jag är nöjd med KRAV:s produkter, förutom när det gäller KRAV-ekologiska ägg som innehåller mycket mer gifter än "vanliga" ägg. Sen spelar det ingen roll om det ligger under livsmedelsverkets gränser(som bara betyder att du inte dör snabbt), Man ska inte skriva att " KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel"  om produkten innehåller en massa naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel o.s.v..Då är det falsk marknadsföring och bedrägeri.Min Läkare tyckte också att det var förjävligt att man lurar folk på detta viset.
  Jag hoppas att KRAV hittar ett annat foder som är värt att KRAV-Märkas istället för giftigt fiskmjöl som innehåller en massa kvicksilver bl.a.
  Idag(Långfredag) så valde jag icke EKO-ägg som jag tror att andra som också är besvikna har gjort för på en sådan dag som i dag har jag aldrig sett så mycket EKO-Ägg på hyllan.

  Peter Berggren
 • Hej igen Peter!

  Vi förstår och delar din frustration över miljögifter i ekologiska ägg! Genom att välja KRAV-märkt bidrar du till att maten produceras utan naturfrämmande bekämpningsmedel och andra kemikalier. Då bryter vi utvecklingen mot fler och fler kemikalier i miljön.

  Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad.

  För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. EU:s ekologiska regler tillåter inte syntetiska aminosyror i fodret, som ska vara naturligt. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.

  Tack igen för ditt engagemang!
  Bästa hälsningar,
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.