Finns miljögiftet dioxin i eko-ägg?
Läste idag;
." Miljögiftet dioxin– som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg", skrev Livsmedelsverket & råd och rön
Nu blir jag förvirrad eftersom att ni beskriver KRAV;
" KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel"
Då har jag tydligen misstolkat KRAV-Märkiningen, för om man får mer gift i sig än icke ekologisk, så är KRAV ett dåligt val.
Eller hur ligger det till.
Jag har predikat om KRAV på jobbet, men nu blir jag utskrattad av dem!
." Miljögiftet dioxin– som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg", skrev Livsmedelsverket & råd och rön
Nu blir jag förvirrad eftersom att ni beskriver KRAV;
" KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel"
Då har jag tydligen misstolkat KRAV-Märkiningen, för om man får mer gift i sig än icke ekologisk, så är KRAV ett dåligt val.
Eller hur ligger det till.
Jag har predikat om KRAV på jobbet, men nu blir jag utskrattad av dem!
Följ inlägget
5
följare
Tack för att du hör av dig och för ditt engagemang!
Vi i beklagar att dessa ämnen hamnat i ekoäggen. Men det är viktigt att poängtera att halterna av dioxin i ekologiska ägg inte överskrider de gränsvärden som finns.
Du kan läsa mer här hur ekobranchen lyckades vända trenden med ökande halter av dioxin här: https://www.krav.se/aktuellt/dioxiner-i-agg/
Vänlig hälsning,
Sanna
När jag köper KRAV-Ekologiskt, så förväntar jag mig att det inte finns mer gifter än icke Ekologiskt.
Ett tag när jag åt KRAV-Ekologiska ägg så fick jag en svag allergi-reaktion,så jag tänkte att jag inte tålde ägg, men sen en annan gång när jag åt Icke ekologiska ägg, så fick jag ingen allergi-reaktion.
Men nu förstår jag varför; KRAV har mer gift i äggen och för mig blir det inga fler KRAV-Ägg, då det är dåligt för min kropp.
Jag hoppas att KRAV inte har fler "dolda" gifter i andra produkter.
Jag hoppas att KRAV hittar ett annat foder som är värt att KRAV-Märkas istället för giftigt fiskmjöl som innehåller en massa kvicksilver bl.a.
Idag(Långfredag) så valde jag icke EKO-ägg som jag tror att andra som också är besvikna har gjort för på en sådan dag som i dag har jag aldrig sett så mycket EKO-Ägg på hyllan.
Vi förstår och delar din frustration över miljögifter i ekologiska ägg! Genom att välja KRAV-märkt bidrar du till att maten produceras utan naturfrämmande bekämpningsmedel och andra kemikalier. Då bryter vi utvecklingen mot fler och fler kemikalier i miljön.
Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad.
För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. EU:s ekologiska regler tillåter inte syntetiska aminosyror i fodret, som ska vara naturligt. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.
Tack igen för ditt engagemang!
Bästa hälsningar,
Tack för att du hör av dig, vi förstår din oro över miljögifter i ägg. Här kommer lite mer information om allt detta.
PFAS är ett svårnedbrytbart miljögift som har använts sedan 1950-talet, och som fortfarande får användas i allt fler produkter (möbeltyger, funktionskläder, teflonstekpannor, smink, rengöringsmedel, brandsläckningsskum, smartphones osv).
Det finns till och med PFAS i ett 40-tal naturfrämmande bekämpningsmedel som är tillåtna att använda i Sverige vid konventionell odling av potatis, morötter, lök, bönor, jordgubbar, kryddor, vitlök, spannmål osv. Alltså: när du köper konventionellt odlade grönsaker, kryddor och bär, kan de komma från odlingar som har besprutats med bekämpningsmedel som innehåller PFAS.
Att rester av ämnen som PFAS finns i ekologiska ägg är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det PFAS man får i sig från ett KRAV-märkt ägg är försumbart jämfört med det PFAS vi får i oss genom all annan konventionellt producerad mat, genom vatten och bara genom att andas.
I medeltal kan ett barn som väger 10 kg äta 8,2 ekologiska ägg i veckan om man räknar på tolererbart intag på det sätt som gjorts i Råd och Röns artikel. Undersökningen pekar verkligen på problemet med kemikaliespridning i samhället och där är ökad KRAV-märkt produktion och konsumtion en lösning.
KRAV arbetar för att utveckla ekologisk produktion och för att minska användningen av naturfrämmande bekämpningsmedel vid odling av livsmedel. I KRAV-certifierade odlingar får man inte använda naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Att välja KRAV-märkta livsmedel är att välja bort kemikalier.
Vi har satt ihop en arbetsgrupp med aktörer i branschen som arbetar med att hitta ersättningar till fiskmjölet, och det går framåt! Det är ett aktivt arbete och fråga vi jobbar med just nu! Vi kommer att berätta mer när vi kommit längre i processen.
Önskar dig en fin vecka!
Hälsningar/
Hur ser KRAV reglerna ut för foder till kycklingar, jämfört med foder till värphöns? Matas kycklingarna också med giftigt fiskmjöl? Finns tester gjorda på ekologiskt respektive icke ekologiskt kycklingkött avseende halterna av dioxiner, PCB och högfluorerade ämnen (PFAS)?
Tacksam för info
För det fall ni inte löst detta, är det fortfarande ett bedrägeri, ni inte ändrar er KRAVmärkning och fortsätter vilseleda era kunder.
Lilian
Tack för din fråga!
Eftersom det ekologiska och KRAV-certifierade lantbruket inte använder naturfrämmande kemikalier och bekämpningsmedel bidrar inte de KRAV-certifierade lantbrukarna till att mer kemikalier hamnar i våra vatten och vår miljö. Att dioxiner och PFAS förekommer i de ekologiska äggen är för att vår miljö är så nedsmutsad, vilket är väldigt oroväckande. Genom att välja ekologiska livsmedel bidrar man genom sin matkonsumtion till att färre kemikalier hamnar i vår miljö!
Gällande din fråga om foder till slaktkycklingar. Det är tillåtet att ge slaktkycklingar en mindre andel fiskmjöl, vilket de framför allt får när de är små. Under det här året ska Livsmedelverket, som är ansvarig myndighet, börja testa olika livsmedel för förekomst av PFAS. Vad det resulterar i har vi inte sett ännu, där får vi återkomma när vi vet mer.
Sedan Råd&Röns undersökning från i vintras, som visade på att ekologiska ägg hade högre halter av PFAS och dioxin än konventionella ägg, testar foderföretagen som tillverkar foder till fjäderfän fiskmjölet för att se att det innehåller så låga halter miljögifter som möjligt.
Sen är det också viktigt att komma ihåg att fiskmjölet inte är den enda källan till PFAS. Vi vet ju att dricksvatten i många kommuner har förhöjda halter av PFAS som både vi och våra djur, både ekologiska och konventionella, får i oss.
KRAV har tillsammans med andra aktörer (nu hösten 2024) sökt pengar för att fortsätta arbetet med att titta på alternativ till fiskmjöl. Arbetet fortskrider alltså!
Bästa hälsningar,
Samt att halterna i ekologiska ägg numera ligger i nivå med icke-ekologiska ägg.
Vi har tyvärr slutat köpa ekologiska ägg pga. detta.
Med vänliga hälsningar
Matthias M
Tack för sent svar!
Begripligt att ni tystar ner och slätar över ett bedrägeri som detta.
Ni hade ett ansvar, under er logga, för vad kycklingarna åt, men ANDRA utomstående aktörer behövde belysa, att födan djuren fått innehåller gift.
Tyvärr ser vi att ni fortsätter med passande efterkonstruktioner och vi med många andra, köper därför inte äggen längre.
Ni är skyldiga konsumenten ett bättre bemötande och större engagemang i frågan,
utan att dumförklara densamma.
Besviken på er otroligt provocerande nonchalans!
Lilian
Jag förstår att du är upprörd, miljögifter i maten gör även oss upprörda! Vi är inte nonchalanta personer som arbetar på KRAV, utan arbetar varje dag för att finna lösningar på många stora utmaningar. Att få till snabba förändringar i livsmedelsbranschen är inte lätt, och vi har förståelse för att konsumenter kanske inte är insatta i de långa ledtiderna och vad som ska till för att förändring ska ske. Det görs inte på en femöring, även om också vi önskade att det vore så.
Läste du vårt svar om det arbete vi gör med att titta på andra alternativ till fiskmjölet? Vi sitter inte bara still i båten och tittar på, utan reder i detta. 2025 kommer även EU-förordningen för ekologisk produktion att godkänna insekter som foder till fjäderfän, så det händer saker.
Du kan läsa mer om detta här, i en intervju som en av våra kollegor gjorde tidigare i år: https://www.ja.se/artikel/2233751/nya-regler-frn-krav-gller-i-tv-r.html
Mvh