Kycklingar i KRAV-märkt produktion?
Hej, jag undrar vad som händer med tuppkycklingarna hos kravmärkta producenter? Mals de ner som i konventionell produktion, eller görs något annat mer humant?
MVH Annette Blom
MVH Annette Blom
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga! Här kommer svar:
Majoriteten av de kycklingar som används i ekologisk äggproduktion kläcks fram på samma kläckerier som för konventionell äggproduktion och kort tid efter kläckning avlivas de flesta tupparna, då det inte finns en marknad för att föda upp dem till slakt. Ett fåtal tuppar går tillsammans med värphönsen hos äggproducenterna. I detta avseende skiljer sig alltså inte KRAV från konventionell produktion. Dock förekommer även småskalig produktion där tuppar föds upp till slakt.
Det som kan vara bra att veta som konsument är att det tar tid för en produktion att gå från nisch till etablerad och förbättringar sker hela tiden. Men det finns utmaningar. Till att börja med måste produktionen kunna bära sig ekonomiskt och få praktiska förutsättningar för att kunna utvecklas. Det är därför viktigt att stödja en produktion med visioner och mål för en mer hållbar produktion vad gäller djurvälfärd och en värld med mindre naturfrämmande bekämpningsmedel och mindre miljöförstöring.
Det pågår forskning för könsbestämning av ägg. Förhoppningsvis kan det bli ett bra sätt att i framtiden undvika att tuppkycklingar behöver avlivas direkt efter kläckning.
Bästa hälsningar,