Till senaste kommentaren

Vad är skillnaden mellan KRAV och Fairtrade när det gäller socialt ansvar?

Hej!

Jag undrar om KRAV omfattar likvärdiga krav som Fairtrade när det gäller socialt ansvar för importerad frukt, som t.ex. bananer.

Tack på förhand!
Nuria

Kommentarer

 • Hej Nuria!
  Många importerade produkter som exempelvis kaffe, kakao och bananer är certifierade av både KRAV och är Fairtrade. Båda certifieringarnas sociala regler baseras på ILO-konventionerna för mänskliga rättigheter.

  Fairtrade är en oberoende produktmärkning för rättvis handel. Genom Fairtrade-certifieringen får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bättre tillgång till en internationell marknad, högre inkomster och en premie som kan investeras i exempelvis skolor, sjukvård och vattenförsörjning. Kriterierna ställer också krav på ökad miljöhänsyn, men Fairtrade är inte en ekologisk märkning.

  KRAVs regler för socialt ansvar innebär att importören ska kunna verifiera att:
  • det inte förekommer brott mot mänskliga rättigheter i samband med produktionen,
  • barn under 15 år inte är anställda,
  • anställda som är under 18 har möjlighet att delta i grundläggande utbildning och arbetet ska inte var skadligt för deras hälsa eller utveckling,
  • arbetstagarna kan organisera sig och förhandla kollektivt,
  • diskriminering av arbetstagare eller tvångsarbete inte förekommer,
  • lönen är minst lagstadgad minimilön i respektive land.
  EU:s regler för ekologisk produktion däremot saknar helt regler för socialt ansvar.
  Kajsa Onlineredaktör
 • Tja varför är det viktigt med fair trade och krav?
 • Hej Oskar!

  KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund, och är en viktig märkning eftersom den har särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

  Man kan alltså säga att KRAV är mer än ekologiskt, eftersom KRAVs regler stäcker sig längre än EUs regler för ekologiska livsmedel. Dessutom har KRAV regler för fler olika produkter än EU, till exempel vildfångad fisk. KRAV har också regler för butiker och restauranger.

  Fairtrade är en certifiering som fokuserar mer på socialt ansvar, såsom kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Kriterierna innehåller krav som bland annat innebär att odlarna får ett garanterat minimipris och att de anställda får avtalsenliga löner.

  Hoppas att detta svarade på din fråga!

  Vänligen,
  Hanna
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.