KRAV-märkt planteringsjord

Då ägg från ekologisk producenter har visat sig innehålla dioxiner pga att hönsen utfodras med fiskmjöl. Så, hur är det med KRAV-märkta planteringsjordar? Är de gödslade med hönsgödsel och därmed innehåller dioxiner?
ylva

Kommentarer

 • Hej Ylva,

  Tack för din fråga!

  Dioxiner är svårnedbrytbara fettlösliga molekyler som tas upp av kroppen och lagras ibland annat fettvävnader och blir kvar i kroppen under en lång tid. Hos värphöns tas det också upp av kroppen men en stor del av dioxinerna ansamlas i äggulan och försvinner bort från hönan via ägget.

  Fekalier som kommer ut från hönan är mest onedbrytbara organiska restprodukter som inte hönan kan tillgodo göra sig. Du behöver inte vara orolig för dioxiner i hönsgödsel. Det finns många andra källor till dioxiner i naturen som är långt mer alarmerande.

  Dioxiner och PCB är stabila och fettlösliga föreningar som är mycket svåra att bryta ner. De finns därför kvar i miljön och i kroppen under lång tid. Det är förklaringen till att dioxiner och PCB finns i till exempel livsmedel och människor trots att utsläppen och användningen varit starkt begränsad sedan 1970-talet.

   Bästa hälsningar,
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.