Hur odlas KRAV-märkta äpplen?

Hej,
Har lite frågor kring äpplen.
 • Hur odlas KRAV-märkta äpplen? 
 • Ska jag välja svenska, konventionella äpplen eller importerade KRAV-märkta äpplen?
 • Varför har KRAV-märkta äpplen etiketter eller är inplastade?
 • Tillåts vaxning av äpplen?
 • Svavling av frukt, är det tillåtet?
 • Besprutas svenska, oekologiska äpplen?
 • Hur skyddas KRAV-märkta äppelodlingar från angrepp?
Tack för svar!
Ellen

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för dina frågor.

  Regler för KRAV-märkta äpplen
  • Äpplena får inte besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
  • Konstgödsel är inte tillåtet
  • Insekter och vattendrag slipper förorenas av giftiga kemikalier

  Ska jag välja svenska, konventionella äpplen eller importerade KRAV-märkta äpplen?
  Transporter regleras inte i KRAVs regler eftersom det är komplicerat att formulera regler för. Olika transportsätt har till exempel olika påverkan. För klimatet spelar dessutom själva produktionssättet också roll, inte bara transporterna.
  Men när du väljer ett KRAV-märkt äpple får du ju också andra mervärden, som att du befriar världen från användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Där är också själva tillverkningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel energikrävande och klimatpåverkande. För ett KRAV-märkt äpple från exempelvis Argentina finns också sociala regler som bland annat ställer krav på grundläggande arbetarskydd.

  Varför har KRAV-märkta äpplen etiketter eller är inplastade?
  Konventionell och KRAV-märkt frukt måste hållas isär. Etiketterna och inplastningen är ett sätt att förhindra sammanblandning av ekologiskt och konventionellt. Är de inte ordentligt åtskilda skulle någon kunna plocka upp en konventionell frukt och sedan råka lägga tillbaka den bland ekologiska frukter. Efterfråga frukt i lösvikt i din butik. Om många vill ha det kommer butiken att lyssna på kundernas önskemål.

  Tillåts vaxning av äpplen?
  Nej, det är inte tillåtet att behandla äpplen med vax enligt KRAVs regler. Däremot bildar äpplen vax som skydd naturligt.

  Svavling av frukt, är det tillåtet?
  Nej, KRAV tillåter inte svavling av frukt, varken färsk eller torkad.

  Besprutas svenska, oekologiska äpplen?
  Ja, i de konventionella fruktodlingarna i Sverige kan det handla om allt från ett par tre bekämpningar med kemiska preparat upp till 10-15 beroende på odlingstyp, sort, årsmån och förväntad användning. Generellt sett används det betydligt mindre bekämpningsmedel i svensk fruktodling jämfört med flertalet av de länder vi importerar ifrån.
  Senast uppdaterad: 2019-09-11

  Så odlas KRAV-märkta äpplen
  Spindlar, rovinsekter, fåglar och daggmaskar är den ekologiska äppelodlarens bästa vänner. De hjälper till att hålla sjukdomar och skadeinsekter i schack. Det fina är att dessa hjälpare också gynnas av frånvaron av kemiska bekämpningsmedel. Att sköta om träden väl och beskära dem så att de är luftiga minskar också skadetrycket.
  I ekologisk äppelodling är jorden full av liv och då bryts äppelträdens blad ned snabbt när de fallit till marken. Den svamp som bildar skorv på äpplen får då svårt att övervintra eftersom den behöver bladen för det. En annan svamp, äppelmjöldagg kan man få bukt med genom att skära bort infekterade skott på våren och undvika sorter som är mottagliga.
  Spindlar, rovinsekter och andra nyttodjur äter upp skadegörarnas larver. Även vilda fåglar kan engageras om man sätter upp fågelholkar. Kycklingar och höns fungerar också bra. Och så ska man plocka bort kart som är angripna av äpplebladgallmyggor. Äpplevecklare går att förvirra genom att sätta ut feromon (en doft) så att hannarna inte hittar honorna och förökningen blir liten. Mot rönnbärsmal går det att spruta med rapsolja eller såpa. Rätt tidpunkt är just då äggen kläcks och larven ska ge sig in i äpplet. Tidpunkten hittar odlaren med hjälp av fällor som visar när inflygningen sker och genom att ha noga koll på temperaturen som avgör hur lång tid det tar till kläckningen.
  Pyretrum är ett korttidsverkande extrakt från en blomma släkt med prästkrage som kan användas mot skadeinsekter. För att skydda mångfalden i naturen tillåter inte KRAV att man sätter till ett ämne (piperonylbutoxid) som förlänger verkningstiden eftersom nyttoinsekterna då kan skadas. EUs minimiregler för ekologisk produktion tillåter tillsatsen.
  I konventionell äppelodling runt om i världen används mycket kemiska bekämpningsmedel och äpplena du köper i butiken innehåller ofta rester av dem. Hos Livsmedelsverket kan du få reda på mer info och de senaste provtagningarna.
  Kommunikatör
 • Hej,
  det finns fyrasiffriga eller femsiffriga nummer på äpplen som säljs (mest från utlandet). Den femsiffriga börja med nummer "9". Stämmer det att 9-an betyder att äpplen är ekologisk odlat?
  Och vad betyder de övriga siffrorna?
  Marta Göransson
 • Hej Marta,

  Ja, det stämmer att nian visar att det är ekologiskt. Det är det så kallade PLU-numret.

  Här finns några länkar där du kan läsa mer:
  https://www.ifpsglobal.com/Portals/22/IFPS%20Documents/PLU%20User%20guides/PLU%20Users%20Guide%20January%202023.pdf?ver=2023-01-20-165332-490

  https://gs1.se/din-bransch/dagligvaror/frukt-och-gront/

  Bästa hälsningar,
  Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.