Blir KRAV-märkt honung uppvärmd?
Hej
Blir krav märkt honung uppvärmd över 37grader vilket förstör de nyttiga enzymerna mm. I honungen?
Mvh
Blir krav märkt honung uppvärmd över 37grader vilket förstör de nyttiga enzymerna mm. I honungen?
Mvh
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga! 😀
För honung så har inte KRAV några specifika regler kring förädling av honung. Regler för primärproduktionen - om den är i Norden - finns i kapitel 6. På vår hemsida finns lite bra fakta om KRAV-märkt honung: https://www.krav.se/krav-markta-produkter/honung/
Det finns mycket andra regler och lagstiftning om honung. På Livsmedelsverkets hemsida finns det bra information: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/458/honung
Det finns inte någon temperaturgräns för upphettning av honung. Däremot regleras det av den så kallade HMF-halten. Om man upphettar honung, så påverkas HMF-halten och den blir högre. Lite förenklat så får HMF-halten vara max 40 mg/kg för att produkten ska få kallas honung (annars blir det så kallad bagerihonung). https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/lagstiftning/marknadsordn---handelsnorm---varustand/livsfs-2003-10-kons-2017-1.pdf
Ett tips är att höra av dig direkt till en tillverkare, som kan berätta hur den värmer upp honungen!
Bästa hälsningar,