Förenklade råd kring prioritering
Hej! Jag letar efter en svensk motsvarighet till Amerikanska "Dirty dozen, Clean 15", dvs vilka frukter och grönsaker ska man först och främst välja bort pga gifter samt vilka är "mindre dåliga". Jag gissar att det går att följa i stort sett, men kanske vi har skillnad på tex svenskodlade äpplen eller jordgubbar? (https://www.greenmatters.com/p/2019-dirty-dozen-clean-15)
Jag ska skapa enkla riktlinjer för vad vår inköpare på jobbet ska handla in till frukost, fika och fruktutbud. De har inte alltid möjlighet att välja helt fritt pga leverantörens utbud, så detta skulle vara till stor hjälp.
Tack på förhand!
Jag ska skapa enkla riktlinjer för vad vår inköpare på jobbet ska handla in till frukost, fika och fruktutbud. De har inte alltid möjlighet att välja helt fritt pga leverantörens utbud, så detta skulle vara till stor hjälp.
Tack på förhand!
Följ inlägget
0
följare
En enkel lösning på detta problem är att välja KRAV-märkt och ekologisk frukt och grönt. Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används inte i den odlingen.
När det gäller konventionell frukt och grönt så kan du höra med Livsmedelsverket eftersom de tar prover.
För konventionell frukt är det inga stora skillnader mellan svensk och importerad avseende om de hittar resthalter. De gör det i över 80 procent av proven. I de svenska proverna hittades dock inga överskridanden av gränsvärdena. Här hittar du resultat i deras senaste rapport: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2019/l-2019-nr-16---kontroll-av-bekampningsmedelsrester-i-livsmedel-2017.pdf
Hoppas detta svarade på din fråga!
Vänligen,
Hanna