Till senaste kommentaren

Finns det PFAS i ekologiska ägg?

Finns det PFAS i ekologiska ägg?
Ellen

Kommentarer

  • Den 21 mars 2024 uppmärksammade TV4 en undersökning som Råd & Rön gjort gällande PFAS i ekologiska ägg. Vi välkomnar att de här testerna görs och att vi får en bild av hur dessa ämnen i vår omvärld kommer in i livsmedel och dricksvatten. De här ämnena måste vi få ett stopp på!  

    Genom att välja KRAV-märkt bidrar du till att maten produceras utan naturfrämmande bekämpningsmedel och andra kemikalier. Då bryter vi utvecklingen mot fler och fler kemikalier i miljön.

    Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det är viktigt att understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.

    Fisk, skaldjur och mejeri är en mycket större källa till dioxin i kosten än ägg enligt Livsmedelsverket. Det visar problemen med generell spridning av kemikalier.

    För att hönsen ska må bra är just nu proteinrikt fiskmjöl i fodret det bästa alternativet. EU:s ekologiska regler tillåter inte syntetiska aminosyror i fodret, som ska vara naturligt. Men vi letar alternativ för att slippa föroreningar. Insekter, musselmjöl och protein från vallfoder eller andra vegetabilier, är naturliga alternativ som på sikt kan ersätta fiskmjöl.

    Mer info om PFAS


    När ämnen som PFAS används sprids de i miljön och vi får i oss dem via dricksvatten och mat – till och med genom luften vi andas in. PFAS används flitigt i bl a stekpannor, kläder och skor, möbeltyger, matförpackningar, skönhetsmedel, brandsläckningsskum. PFAS finns till och med i bekämpningsmedel – även i Sverige – som är godkända att användas för besprutning mot ogräs, insekter och svampangrepp där det odlas spannmål, potatis, grönsaker och kryddor.

    I KRAV-certifierad och ekologisk odling används inte sådana bekämpningsmedel, och inga andra naturfrämmande bekämpningsmedel. Att välja ekologiskt är att välja bort kemikalier.

    Bästa hälsningar,
    Kommunikatör
  • Må vara att Pfas, dioxin etc. ligger under livsmedelsverkets krav.
    Men Krav ägg har högre nivåer av dessa än konventionella ägg.
    Viktigt att Krav tar reda på hur detta kommer sig.
    Vi tycker detta är mycket viktigt!


    Lasse
  • Tack!

    Då bör ni ha med antalet ägg som kan konsumeras utan risk för barn och andra grupper samt konsekvenserna av inlagring av pfas. KI skriver detta:https://ki.se/imm/perfluorerade-och-polyfluorerade-amnen-pfas

    Mvh
    Jan Forsmark
    Jan Forsmark
  • Hej.

    Hela anledningen med att man är villig att betala vad det kostar extra att ha krav-certifierad mat är just för att man inte vill ha förgiftad mat. Jag är villig att betala vad det kostar för att veta att jag inte sätter i mig gifter. Jag litar/ litade på att ni tar det ansvaret och gör den forskningen som krävs.
    Jag fattar att det inte går att producera samma mängd och storlek och att viss svinn försvinner i mer utsträckning och det behöver kompenseras med högre priser, att vissa varor åldras snabbare på grund av ej besprutning. Sätt då högre priser på varorna som täcker den förlusten men se till att inte tulla på kvalitén!

    Att värderna inte överskrider livsmedelsverkets gränsvärden är inte ett argument för "krav produkter" Ni ska se till att ha lägst värden av all mat som produceras. Annars blir ni bara ytterligare ett märke där ute bland övriga. Håll nivån.

    Ni pratar om hur ni kontrollerar att djuren får även kravcertifierad mat för att dom ska kunna producera krav produkter som honung, ägg, kött, mjölk mm.

    Att producenter använder fiskfoder för att få mer protein för att hönsen skall producera mer ägg är "same same but different name" som övriga producenter. Ni ska ju självklart se till att hönsen äter kravmärkt foder. om ni inte kan sätta kravmärket på fisken somfångas så ska ni inte ge det till hönsen eller några andra djur heller. punkt!

    Detta känns helt klart som ett förtroende svek. Då kan jag ju lika väl börja köpa annan mat om det ändå är samma skit i alla produkter. 

    Jag vill veta vilka andra produkter det görs liknande sätt på. Vilka andra djur, fiskar eller insekter får liknande komplement i sin utfodring och ändå får lov att bära ert krav märke?

    mvh.
    Rasmus Meck


    Rasmus Meck
  • Hej,
    Detta är ganska missvisande. Det är sant att mängden PFAS och dioxiner inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden, men gränsvärdena är väldigt arbiträra. Råd & Röns undersökning visade att om barn under 10 kg åt tre ekoägg i veckan kom man över EU:s livsmedelsmyndighet Efsa rekommendationer. Det är alltså bara om man åt tre ägg och ingen annan mat på en hel vecka. PFAS och Dioxiner kommer från många typer av maktkällor och Livsmedelsverkets gränsvärden gäller också den totala intaget av dessa ämnen från samtliga källor. De konventionella icke-ekologiska äggen hade NOLL halter av PFAS och dioxiner, dvs du skulle kunna äta 300 ägg i veckan utan att det skulle visa några spårbara nivåer. All föda som innehåller fiskmjöl och ska undvikas av alla , men framför allt av barn och gravida.
    Ester
  • Hej Ester,

    Tack för att du hör av dig!

    I medeltal kan ett barn som väger 10 kg äta 8,2 ekologiska ägg i veckan om man räknar på tolererbart intag på det sätt som gjorts i Råd och Röns artikel. Undersökningen pekar verkligen på problemet med kemikaliespridning i samhället och där är ökad KRAV-märkt produktion och konsumtion en lösning.

    Önskar dig en fin dag!
    Hälsningar,
    Kommunikatör
  • Det här är helt jävla sjukt. Livsmedelverket ska ju sänka sina värden med. Så att använda argument som "Det överskrivder inte livsmedelsverket" - när de ska sänka det. När det är felaktigt. När det är mer PFAS i ekologiska än, än de icke-ekologiska. Det här är helt otroligt, och att de mörkats och att man inte får svar från producenter.
    jonte Pettersson
  • Hej Jonte!

    Hoppas allt är bra med dig, och tack för din kommentar!

    Det som kanske är mest “sjukt” när det gäller PFAS är att det är ett svårnedbrytbart miljögift som har använts sedan 1950-talet, och som fortfarande får användas i allt fler produkter (möbeltyger, funktionskläder, teflonstekpannor, smink, rengöringsmedel, brandsläckningsskum, smartphones osv).

    Det finns till och med PFAS i ett 40-tal naturfrämmande bekämpningsmedel som är tillåtna att använda i Sverige vid konventionell odling av potatis, morötter, lök, bönor, jordgubbar, kryddor, vitlök, spannmål osv. Alltså: när du köper konventionellt odlade grönsaker, kryddor och bär, kan de komma från odlingar som har besprutats med bekämpningsmedel som innehåller PFAS.

    Att rester av ämnen som PFAS finns i ekologiska ägg är en direkt följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad. Men det PFAS man får i sig från ett KRAV-märkt ägg är försumbart jämfört med det PFAS vi får i oss genom all annan konventionellt producerad mat, genom vatten och bara genom att andas.

    KRAV arbetar för att utveckla ekologisk produktion och för att minska användningen av naturfrämmande bekämpningsmedel vid odling av livsmedel. I KRAV-certifierade odlingar får man inte använda naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel.  

    Att välja KRAV-märkta livsmedel är att välja bort kemikalier.

    Vi har satt ihop en arbetsgrupp med aktörer i branschen som arbetar med att hitta ersättningar till fiskmjölet. Det är ett aktivt arbete och fråga vi jobbar med. Vi kommer att berätta mer när vi kommit längre i processen.

    Önskar dig en fin sommar!
    Theodora
  • Hej Theodora.
    Tack för att ni svarar och möter förhoppningsvis alla oroliga röster här. Det känns som andra alternativet i alla fall är sämre. Förhoppningsvis...

    Jag hoppas att ni gör det som behövs för att se till så KRAV-märkta produkter förbättras, är bättre /mindre giftiga på alla områden än övriga.

    Jag betalar hellre mer för vad det kostar att sköta det hela vägen med allt vad det innebär av kontroller, forskning, svinn med mera för att försäkra mig om att jag får i mig så lite skit som möjligt.

    Om jag förstår det rätt så arbetas det just nu med en baltisk region med MSC certifierad Östersjöfisk. Jag tror jag lästa att ni handlar med MSC-certifierade varor för ett hållbart fiske. Hur gör ni eller hur går den kontrollen till så ni vet att ert "tillfälliga" fiskmjöl inte kommer från Östersjön? 

    I ett reportage som SVT gjorde med Johanna Björklund, nämner Johanna att ett alternativ till fiskmjöl skulle kunna vara musslor. Enligt forskning så innehåller musslor runt Sveriges kuster mycket miljögifter. Dom filtrerar vatten och tar då upp dessa gifter. Jag hoppas inte att ni är inne på det spåret? Då blir det samma sak igen.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/ekologiska-honor-matas-med-fiskmjol

    mvh
    Rasmus
    Rasmus Meck
  • Hej Rasmus!

    Tack för frågan. Vi på KRAV tillåtet inget "tillfälligt fiskmjöl" från Östersjön. Det kommer oftast från Atlanten, eller andra vatten, men alltså aldrig från Östersjön.

    Vi arbetar vidare med frågan tillsammans med branschen, och här kan du ta del av en remiss som finns ute nu kopplad till detta: https://www.krav.se/regler/paverka-kravs-regler/aktuella-remisser/

    Bästa hälsningar,
    Theodora
  • Hej, länken till remissen är trasig,

    Förundras över att ni inte känner något ansvar för att ha de minst gifta äggen på marknaden. Förbjud gift i tillsatterna till hönsfodret!!

    Totalt haveri...
    Erik Hedin
  • Hej Erik!

    Länken fungerar inte längre eftersom remissen inte är aktuell längre och ett beslut har fattats.

    Du misstar dig om du tror att vi inte känner något ansvar eller bryr oss om den här frågan. Alla vi som jobbar på KRAV arbetar för ett hållbart livsmedelssystem, men vi verkar också i ett komplext livsmedelsystem där det inte alltid är lätt att göra snabba förändringar.

    KRAV har tillsammans med andra aktörer (nu hösten 2024) sökt pengar för att fortsätta arbetet med att titta på alternativ till fiskmjöl. Arbetet fortskrider alltså, just nu. 

    Genom att välja ekologiska livsmedel bidrar du som konsument genom din matkonsumtion till att färre kemikalier hamnar i vår miljö, detta eftersom KRAV-certifierade bönder inte använder naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

    Bästa hälsningar,
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.