Välkommen till KRAVs konsumentforum! Här kan du som konsument ställa frågor. Om du är eller vill bli KRAV-certifierad och har frågor, kontakta oss på 018-15 89 00 eller info@krav.se
KRAV är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, dessutom med extra höga krav för biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, djurvälfärd och bättre arbetsvillkor.
Onsdagen den 12 oktober meddelade Livsmedelsverket att deras kontroller visar att halterna hade ökat i ekoäggen. Det innebar att halterna behövde sänkas.
Branschen tog fram ett nytt foderprogram där de sänkte nivåerna av fiskmjöl och tog bort Östersjöfisk ur fodret. Det har nu gett resultat.
Provtagningar som Svenska Ägg har utfört visar att halterna av dioxiner sjunker. Det beror förmodligen på det nya foderprogrammet. Enligt Svenska Äggs analyser, som omfattar en majoritet av de ekologiska äggproducenterna, har halterna av dioxiner i de ekologiska äggen sjunkit med 36 procent.
Redan innan låg dioxinhalterna långt under Livsmedelsverkets gällande gränsvärden.
KRAV-märkta ägg är säkra att äta.