Till senaste kommentaren

Hur ser en gård som producerar ekologiska ägg och kycklingar ut?

Jag undrar hur ser ut ekologisk äggproduserat bongård?
Har höns tillgång till uteplats på höst/vinter?
Har dom möjligheter till sittpinne osv?
Hur ofta efter ni tilldelat krav märke utförs kontroller ?
Nämligen vi köper bara ekologisk ägg /höns och vill vara säkra att dom lever i humänitera förhålanden.
Vänligen Margareta Carlsenm
Margareta Carlsen

Kommentarer

 • Hej Margareta,

  Tack för dina frågor om KRAV-märka ägg och KRAV-märkt kyckling! Här svarar vi på var och en av dem.

  Har höns tillgång till uteplats på höst/vinter?
  Ja, man kan säga att KRAV-märkta kycklingar lever ett mer naturligt kycklingliv. De har gott om utrymme att röra sig på både inne och ute, och är i verklig mening “frigående”. Under minst fyra sammanhängande månader maj-september har stallet öppet minst 12 timmar varje dag. Då kan kycklingarna gå ut och in som de vill. Där ute andas de frisk luft och pickar i gräset. Utöver de fyra sommarmånaderna ska de också få vistas ute från tidig vår till sen höst så länge väder- och markförhållanden är lämpliga. På vintern kan de gå ut och lufta sig på en veranda under tak. KRAV-märkt kyckling är den enda som får grönt ljus i WWF:s Köttguide.

  Har dom möjligheter till sittpinne osv?
  Ja! Värphöns har tillgång till sittpinne. Slaktkyckling har tillgång till sittpinne eller andra upphöjda sittplatser på KRAV-certifierade gårdar.

  Hur ofta efter ni tilldelat krav märke utförs kontroller ?
  KRAV-märkningen är en tredjepartscertifiering, vilket betyder att det inte är vi som jobbar på KRAV som gör kontrollen av de KRAV-certifierade företagen. KRAV utvecklar reglerna och sedan är det en tredje part, ett certifieringsorgan, som kontrollerar om företagen lever upp till reglerna. Det är certifieringsorganet som utfärdar certifikatet. Minst en gång om året kontrolleras alla KRAV-anslutna företag genom hela livsmedelskedjan.Gårdar med djur får dessutom två kontrollbesök de första två åren de är KRAV-anslutna, och därefter får 30% av djurgårdarna ett extra kontrollbesök årligen.

  Nämligen vi köper bara ekologisk ägg /höns och vill vara säkra att dom lever i humänitera förhålanden.
  Vad bra att du hör av dig till oss för att få veta mer om KRAVs regler kring djurvälfärd - det är mycket viktigt för oss. Det är också ett av de områden där våra regler går längre än EU:s regler för ekologisk produktion. KRAVs regler omfattar också mer än svensk djurskyddslag kräver.

  Ha en fin dag och tack för att du köper KRAV-märkt/ekologiskt Margareta!
  Hälsningar Theodora
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.