Ekoägg

Hej!

Även om pfas/dioxin ligger under gränsvärdena i råd o röns undersökning så är det ju tydligt att för barn kan det vara ekoäggen som gör att man efter bara några få ägg kommer över gränsvärdet/vecka, speciellt då man får i sig dioxin/pfas även från andra livsmedel.

Så undrar varför (i jösse namn) ni inte tillåter syntetiska aminosyror som vid icke-krav uppfödning?

Vad kan ni rekommendera för ägg för barn? Finns det några producenter med bra djurhållning (ute etc)
och där man tillåter syntetiska aminosyror och slipper detta med fiskmjölsproblematiken?

mvhMats Sandberg
Mats Sandberg

Kommentarer

  • Hej Mats och tack för att du hör av dig!

    Här kan du läsa mer om PFAS och ägg, och om EU-lagstiftningen som inte godkänner syntetiska aminosyror:
    https://konsumentforum.krav.se/org/krav/d/finns-det-pfas-i-ekologiska-agg/

    I medeltal kan ett barn som väger 10 kg äta 8,2 ekologiska ägg i veckan om man räknar på tolererbart intag på det sätt som gjorts i artikeln. Halterna ligger alltså långt under gränsvärdena.
    Undersökningen som Råd & Rön gjort pekar på problemet med kemikaliespridning i samhället och där är ökad KRAV-märkt produktion och konsumtion en lösning för att få bortkemikalierna!

    Tack för ditt engagemang i frågan!
    Bästa hälsingar,
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.