Ekoägg

Hej,
Jag undrar om/när nivån av dioxin och PFAS i kravägg blir jämförbara med ägg från innehöns.
Den höga nivån, åtminstone av dioxin, har varit på tapeten säkert tio år nu.
Jag har valt ekoägg så länge jag kan minnas men kommer hädanefter, motvilligt men av hälsoskäl, att övergå till inomhusägg.
/Mvh Örjan
Örjan Fritz

Kommentarer

  • Hej Örjan!

    Tack för att du hör av dig! Och tack för att du valt att köpa ekologiska ägg som du skriver. Vi beklagar att rester av PFAS-ämnen finns i ekologiska ägg. Det är en följd av att vår miljö har blivit så nedsmutsad tyvärr. Men det är viktigt att understryka att halterna av PFAS och dioxin i de ekologiska äggen inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.

    Fisk, skaldjur och mejeri är en mycket större källa till dioxin i kosten än ägg enligt Livsmedelsverket. Det visar på problemen med generell spridning av kemikalier i vårt samhälle. 

    Vi gör flera saker för att fasa ut fiskmjölet! Här listar jag några:
    • KRAV har startat en arbetsgrupp tillsammans med Svenska Ägg, och Föreningen för ekologisk fjäderfäskötsel och sökt pengar tillsammans med fler aktörer i branschen och SLU för att testa foder där fiskmjöl ersätts av musselmjöl och tillsats av mikroorganismer. 
    • KRAV driver aktivt frågan att EU ska tillåta alternativa foder i EU-reglerna för ekologisk produktion, som mykoproteiner och insekter. 
    • KRAV remitterar under våren ett förslag om att etappvis förbjuda fiskmjöl i KRAVs regler. Läs mer och tyck till om förslaget här.
    Bästa hälsningar,
    Theodora

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.