Problem med tomatplantor.

Har använt Krav-godkänd jord från Granngården till plantorna. Men bladen krullar ihop sig och de växer knappt.
Kan det finnas giftrestet i jorden?
Läste att liknande problem hade uppstått vid andvändning av Krav-gödsel
Christina Andersson

Kommentarer

 • Hej Christina,

  Tack för din fråga.

  KRAV-märkt jord är godkänd för att användas i ekologisk odling och den måste komma från KRAV-certifierad mark, eller vara sand, krossmaterial, lera och torv från områden där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts under 24 månader före uttag. KRAV har också begränsningar för hur mycket tungmetaller KRAV-märkt jord får innehålla.

  Här kan du läsa mer om de regler som gäller för KRAV-certifierad jord: https://regler.krav.se/unit/krav-article/bf2829ae-4861-4254-9a59-51e0b912349d

  Tyvärr finns det ingen jord som är helt giftfri eftersom till och med regnet innehåller gifter och tungmetaller. Och det är ju precis av den anledningen som KRAV-certifierat jordbruk finns, för att inte tillföra mer föroreningar till miljön.

  KRAV anser dock att det är oacceptabelt att det konventionella lantbrukets bekämpningsmedel i senare led skapar missväxt i den ekologiska odlingen, och har därför beslutat att inleda en förstudie inför en eventuell översyn av de regler som finns för produktionshjälpmedel som växtnäring och jord.

  Här finns mer att läsa om problem med KRAV-märkt växtnäring https://www.krav.se/aktuellt/problem-med-krav-markt-vaxtnaring/

  Om du har specifika frågor om en viss produkt behöver du vända dig till den som sålt produkten, i detta fall Granngården som ska kunna hjälpa dig med dina frågor.

  Hör av dig om du har ytterligare frågor!
  Vänligen,
  Tora
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.