Till senaste kommentaren

Har KRAV missat det som Uppdrag granskning hittat?

Hur kan Uppdrag Granskning hitta så många KRAV-certifierade gårdar som har förläggande, domar eller åtal för djurplågeri och KRAV har inte gjort det?Kommentarer

 • KRAVs analys visar att även kontrollföretagen har funnit avvikelser på dessa gårdar som har åtgärdats, allt enligt certifieringssystemets förfarande och KRAVs regelverk. Gårdar med avvikelser som har upprepats kan också ha fått sina certifikat helt eller delvis tillbakadragna.  Mjölkgården som upptäcktes i maj borde blivit av med certifikatet tidigare. Vi kan konstatera att det finns enstaka fall där kontrollföretag inte alltid fått kännedom om händelser kopplade till en gård. I vissa av dessa fall handlar det om ett enskilt djur och inte systematiska brister i djuromsorgen, och i några fall om brister som pågått under längre tid. Varje misskött djur är allvarligt och något vi ständigt strävar efter att kunna fånga i så tidigt skede som möjligt. Det här arbetar KRAV, kontrollföretagen och myndigheterna med löpande för att de ska upptäckas så snabbt som möjligt. Vår egen analys visar att gårdar med systematiska brister i djurvälfärden har fångats upp av kontrollföretagen. Uppdrag Granskning lyfter även fall där en lantbrukare har blivit åtalad för djurplågeri men friad i tingsrätten. De väljer ändå att i programmet utgå från förundersökningsunderlaget som tingsrätten inte har dömt efter. Det gäller även liknande fall där domsluten inte används utan förundersökningsunderlaget.

  Kommunikatör
 • Hur ska ni förbättra möjligheterna att hitta de fall som ni inte hittat?
  Per
 • Hej Per!

  Tillsammans med flera andra i branschen undersöker vi möjligheten att på något praktiskt och frekvent sätt få information från den offentliga kontrollen per automatik. Varje misskött djur är allvarligt och något vi ständigt strävar efter att kunna fånga i ett så tidigt skede som möjligt. KRAV-certifieringen är det bästa vi har för att motverka just detta.

  Diskussionen om kameraövervakning i slakterierna kommer att tas upp i samband med översyn av våra regler, under förutsättningen att detta kan juridiskt genomföras.

  Vänligen,
  Kommunikatör
 • Vad krävs för att ni skall sluta med  att slå er för bröstet! Att KRAV är det bästa vi har är ju direkt sorgligt. Själv har jag tagit ett beslut att helt undvika KRAV tills krav dementerar att man nu och för evigt tar avstånd från dessa företag. Är djurplågeri förenligt? eller inte förenligt?  med er verksamhet?
  Mvh Fredrik
  Fredrik
 • Djurplågeri är givetvis inte acceptabelt. Det är upprörande, och vi kommer att diskutera både om vi behöver göra regeländringar och om det finns andra åtgärder som gör att vi kan minimera risken för att sådant händer.
  Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.